Apartmanın camına çarparak yaralanan baykuş tedavi altına alındı
Apartmanın camına çarparak yaralanan baykuş tedavi altına alındı.
Yaralı baykuş, yaklaşık 10 günlük tedavinin ardından ormana bırakıldı.
TRABZON – Trabzon’un Ortahisar ilçesine bağlı Yalıncak mahallesinde bir apartmanın camına çarparak yaralanan baykuş, yaklaşık 10 gün tedavi gördükten sonra doğaya bırakıldı.
Ortahisar Belediyesi’ne bağlı Küçük Dostlar Kliniği’nde tedavi altına alınan yaralı baykuş hakkında bilgi veren kliniğin veteriner hekimlerinden Ahmet Köz, baykuşun 10 günde alıştığını ancak bu kuşların evcilleştirilmesini önermediklerini belirterek, avcılardır.
Baykuşu yaklaşık 10 gündür elleriyle beslediklerini belirten Köz, “Baykuşumuz yaklaşık 10 gündür bizimle. Yalıncak ilçesinden yaralı olarak yanımıza geldi. Ortahisar Belediyesi Küçük Dostlar Kliniği vahşi hayvanlara hizmet veriyor. Bir süredir Milli Parklar Müdürlüğü ile koordineli olarak çalışıyoruz. Asıl amacımız sahipli ve sahipsiz tüm canlıları korumak. “Mümkün olduğunca dil olmaya çalışıyoruz. Baykuşumuz da onlardan biri. Bize geldiğinde çok halsizdi, bitkindi ve uçamıyordu. Yaklaşık 10 gün elle besledik, artık kendi kendine yemek yemeye başladı. Çok uygun olan uçuş eğitimimizi yaptık. Bundan sonra da doğada sağlıklı bir formda hayatına devam edecek.”
apartmanın camına çarptı.
Yaralı baykuşu apartmanın camına vurarak tedavi ettiklerini kaydeden Köz, “Bir apartmanın camına çarptı ve çarpmanın etkisiyle biraz sersemledi, aslında zayıf bir hayvandı. Doğası gereği biraz zayıfladı, daha önce akciğer problemi vardı biz ilaçla tedavi ettik.Yetişkin bir baykuş 3-4 yaşında tahmin ediliyor.Endemik değil bölgemizde tüm Türkiye’de yaygın olarak görülüyor.Endemik türler var ve bu türler rahatlıkla içebiliyor. Baykuşların tüyleri inanılmaz hafif yumuşak hayvanlardır.Bu sayede geceleri avlarına çok sessizce yaklaşabilirler.Gündüzleri görebilirler ancak gece görüşleri mükemmeldir.Başlarını yukarıya doğru çevirebilirler. 270 derece “Kafamın arkasında bir gözüm var” tam onlara göre. İnanılmaz keskin ve parçalayıcı pençeleri var, çok sempatik bir hayvan, yırtıcı kuş türü” dedi.
“Evcilleştirmeyi önermiyoruz”
Baykuşların evcilleştirilmesini tavsiye etmediklerini kaydeden Köz, “Bize 10 günde alıştı, elle beslenmeye alıştı. Onu yakalamaya kalktığımızda pençeleri bizi tedirgin edebilir. Canlı yakalamak” hayvanlar kesinlikle kesinlikle tavsiye etmiyorum vahşi doğada avlanmayı kesinlikle tavsiye etmiyorum, yakalamak cezai bir işlemdir.Yaralı hayvanları yakalayıp bize getirirken kesinlikle gerekli. “Pençelerine dikkat etsinler. Esaret altında tutulacak hayvanlar değiller. Hatta bu süre zarfında onları olabildiğince odada serbest tutmaya çalıştık çünkü onları kafese koyduğumuzda dışarı çıkmaya çalışıyorlar. Onlar özgür yaşama alışmış vahşi hayvanlar, evcilleştirmelerini tavsiye etmiyoruz” dedi.