Yaşam

Şaka Gibi: NASA’nın Bennu Asteroidinden Topladığı Önemli Parçaların İçerdiği Kapsül Açılmıyor

NASA’nın Bennu asteroitinden topladığı değerli örneklerin bulunduğu kapsülün kapağı açılmıyor. Bu beklenmedik durum bilim insanları için büyük bir sürpriz oldu. Detaylar içeriktedir. ?

Kaynak: bir

NASA, OSIRIS-REx uzay aracıyla Bennu asteroitinden toplanan örnekleri başarıyla Dünya’ya getirdi.

Bu kapsüldeki örnekler NASA’nın Johnson Uzay Merkezi’ndeki özel bir temiz odada saklanıyor ve inceleniyor.

Bu incelemelerde kapsülde yaşamın iki temel bileşeni olan karbon ve suyun tespit edildiği belirtildi.

Ancak son gelişmelerle birlikte kapsülün içindeki “Dokun-Git Numune Alma Mekanizması” (TAGSAM) mekanizmasının açılamadığı öğrenildi.

Bu sistem, incelemelerin en yüksek doğrulukla yapılabilmesi için tasarlandı ancak TAGSAM’ın 35 portundan ikisi şu anda açılamıyor. NASA çalışanlarından biri bu olağandışı durumu, “Kapsül açılmıyor efendim” diyerek dile getirdi. Kapsülün açılamamasının nedeni ise toplanan malzemelerin beklenenden fazla olmasıydı. NASA en az 60 gram toz toplamayı hedeflerken, kapsülde yaklaşık 250 gram toz olduğu belirtiliyor.

NASA’nın ekip üyeleri bu durumu çözmek için yoğun bir şekilde çalışıyor.

NASA’dan yapılan açıklamada Erin Morton, grup üyelerinin bu sorunu çözmek için yeni yaklaşımlar geliştirip uygulamaya çalıştıklarını belirtiyor. Numunelerin güvenli ve sağlam bir şekilde saklanmaya devam etmesini sağlamak amacıyla TAGSAM transfer kabına geri konularak nitrojen dolu Teflon torbaya yerleştirildi.

Ayrıca bu görevde Queen’in ünlü gitaristi ve aynı zamanda astrofizikçi olan Brian May’in özel olarak davet edildiğini ve bu örnekler üzerinde bazı çalışmalar yaptığını da belirtelim.

Son olarak Bennu’nun 2182 yılında Dünya’ya tehlikeli bir durumda yaklaşma ihtimalinin olduğu ve OSIRIS-REx’in çalışmasının bu tehlikenin ortadan kaldırılmasına değerli bir katkı sağlayabileceği de paylaşıldı.

cayelihaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu